Kremidopita - grecki placek cebulowy.
Dzisiaj kolejny smak z ' wyspy wiatrów'. Na tapecie: 'kromidopita'. - Tak w gwarze Mykonos brzmi: grecka kremidopita /κρεμμυδόπιτα - placek cebulowy, który ma zdecydowany smak cebuli (- stąd nazwa). Mimo iż nadzienie jest z dodatkiem koperku oraz regionalnego mykonojskiego sera - tyrovolia / τυροβολιά , to jednak wyraźny cebulowy smak 'uzurpował' sobie prawo do tytułu.
Κρεμμύδι / kremydi - cebula.
Ser tyrovolia / τυροβολιά ma gładką miękką konsystencję. W smaku przypomina twaróg.
Składniki
2 pęczki koperku
2 pęczki cebulki ze szczypiorem (280g)
3-4 jajka
1 cebula
1 kg tyrovolia lub solonej myzitry
(ew. feta wtedy 200g mniej)
opakowanie ciasta fyllo krusta 12 płatów lub sfoliata (2płaty)
pieprz, oliwa, woda
Fyllo krusta (cienkie ciasto), fyllo sfoliata (grube) - więcej na ten temat w artykule pt.: Greckie słowa: fyllo / φύλλο, fylo /φύλο, filos / φίλος.
Wykonanie
Cebulę oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Następnie ugnieść w rękach, aby warzywa puściły sok. Do cebulowej masy dodać: ser, posiekany koperek, rozbełtane jajka, pieprz i wszystko razem wyrobić. Farsz gotowy.
Formę natłuścić oliwą. Spód brytfanny przykryć grubym płatem lub cienkimi (- w tym przypadku kładąc każdy płat jeden na drugim należy je smarować oliwą). Wyłożyć farsz i równomiernie rozprowadzić. Całość przykryć (natłuszczonymi) pozostałymi cienkimi płatami lub płatem sfoliata. W obu przypadkach wierzch posmarować oliwą.
Jeżeli do placka zostanie użyte fyllo sfoliata, to wierzchnią warstwę należy ponakłuwać widelcem. Jeżeli - krusta, to nie ma takiej potrzeby.
Natłuszczoną powierzchnię dodatkowo skropić wodą; nożem podzielić na kwadraty.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180'C na 35 - 45 min.
Placek smakuje wybornie z zimnym piwem.
Smacznego!
* w tradycyjnym przepisie oprócz wyżej wymienionych składników do farszu dodawana jest ugotowana, pokrojona w kotkę słonina lub kawałki wędzonego boczku.